Нагальні та невирішені проблеми середньої і вищої школи України в умовах когнітивної війни - ДЕРКАЧ, Л.М.; СІРА , Г.М. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2022)
У статті досліджено основні проблеми отримання середньої та вищої освіти в Україні під час когнітивної війни. Головною метою когнітивної війни є вплив на когнітивні здібності особистості з метою руйнування та зміни її поведінки, формування негативного впливу на сприйняття норм комунікації та етики в соціумі, маніпуляції свідомістю, в першу чергу, тих, хто навчаються. Нові реалії отримання освіти у 1921-1923 роках в умовах дистанційного або змішаного навчання проаналізовано, специфіка теоретико-методологічної та методичної підготовки вчителів та науково-педагогічних працівників висвітлено, здійснено спробу визначити інноваційні підходи до якісної підготовки учнів та здобувачів вищої освіти в умовах бойових дій та операцій. Визначено місію світової освітньої спільноти та рівень її допомоги при dідновленні закладів освіти.