Опанування англійської мови як засіб зняття стресу у молодших школярів із особливими освітніми потребами в умовах війни - ШАПОЧКА K.A. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2022)
Реформування освітньої системи України, що передбачає усталення інклюзивної парадигми у межах Нової української школи з акцентом на освітній підтримці, виїзд жінок з дітьми, зокрема шкільного віку, закордон зумовило необхідність розглянути вивчення іноземної (англійської) мови як засобу зняття стресу у молодших школярів із особливими освітніми потребами в умовах війни. Аналізуючи поняття «діти з особливими освітніми потребами», в контексті інклюзивної практики, розуміючи складність освітніх потреб, широту спектру інтелектуальних, психофізичних, емоційно-вольових порушень, необхідності відповідного діагностування, з подальшим наданням комплексної підтримки командою супроводу, створення позитивної атмосфери й співпраці, індивідуалізації освітнього процесу, вважаємо необхідним зупинитися у нашому дослідженні на категорії дітей, що мають особливі освітні потреби, зумовлені впливом соціального середовища. Вивчення іноземної мови сприяє розвитку пізнавальної діяльності та цілеспрямованому формуванню вищих психічних функцій (пізнавальна мотивація; увага; пам’ять; сприймання; просторові і часові уявлення, сенсомоторна координація; розумова діяльність; формування довільної регуляції діяльності та поведінки,тощо. Встановлено, вплив негативних чинників на засвоєння мов, зокрема пов’язані із додатковим навантаженням, що може погіршити стан здоров’я й призвести до психофізичних захворювань. В статті розглядаємо окремі прийоми вивчення англійської мови, що послаблюють ризики виникнення ПТСР у дітей, допомагають долати стрес й позитивно впливають на поведінку дитини.