Формування інформаційно-цифрової компетентності вчителів природничого напряму: діяльнісний складник - ШПАК, В.П.; БАРДАДИМ, О.В. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2022)
Інформаційно-цифрова компетентність охоплює широкий спектр таких навичок, знань і ставлень, як розв’язання проблем, критичне мислення, творчість, комунікація, співпраця та цифрова грамотність. Вона також передбачає розуміння етичних і правових аспектів використання цифрових технологій. Інформаційно-цифрова компетентність стає важливою частиною компетентнісного набору ХХІ століття і набуває дедалі більшого значення в багатьох сферах життя і діяльності. Оптимальною моделлю використання інформаційно-цифрових технологій вважається їх поєднання з традиційними технологіями, оскільки такий симбіоз допомагає розширити можливості традиційних форм навчання. Їх використання дозволяє: редагувати створений контент, постійно його доповнювати, моделювати в аудіовізуальній формі, що дозволяє краще візуалізувати і засвоювати навчальний матеріал; збирати й аналізувати дані про студентів; посилювати якість навчання через доповнення класичних засобів навчання, змісту підручників, тестів; адаптуватися до соціуму відповідно до назрілої потреби; краще взаємодіяти. Проведене дослідження доводить, що у процесі навчання регулярно використовуються цифрові засоби навчання. Це може бути втілено через: усвідомлення природи інформації, опанування інструментами навчання, а не лише отримання структурованих знань; розвиток комплексу навичок для тих видів робіт, які необхідні зараз і будуть необхідні в подальшій педагогічній діяльності. Доведено, що підготовка вчителів природничого напряму повинна складатися з двох етапів. Перший етап - початкова підготовка: передбачає ознайомлення майбутніх учителів природничого напряму з розпізнаванням і базовим поводженням з різними технологічними приладами, які будуть знаходитися в аудиторіях, вивчення їх основних інструментів та ідентифікацією цифрових навчальних матеріалів. Другий етап - постійне навчання: майбутні вчителі природничого напряму мають різноманітні навчальні пропозиції, які дозволять їм замислитися над використанням ІКТ в освіті, творчо послуговуватися ресурсами, розробленими для предметів природничого напряму початкової та базової школи.