Якісний аналіз методів контролю і оцінювання знань у вищій школі - КИСЕЛЬОВА O.I. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2019)
У статті представлені критерії та результати якісного аналізу таких методів контролю і оцінювання знань, як тестування і контрольні роботи; результати опитування викладачів і студентів технічних вишів для з’ясування їх ставлення до тестів і контрольних робіт, а також залежності якості оцінки знань від методів контролю. Визначені комплексні та інтегральний критерії якості і побудована шкала оцінки якості. Респонденти майже однаково високо, за інтегральним показником, оцінюють якість тестів (0,72) і контрольних робіт (0,69 балів). Це доводить, що якісним може бути тільки контроль, заснований на поєднанні обох методів, оскільки вони взаємозумовлені і взаємодоповнюються. Пропонується проводити контроль у два етапи: 1-й тест, 2-й КР з захистом, що забезпечить якісне навчання, розвиток абстрактно-логічного мислення, вдосконалення вербальних навичок і розумових здібностей студента.