Фандрайзингова діяльність закладу освіти в умовах автономії: сутність та особливості - КРАВЧЕНКО T.В. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2019)
У статті здійснено теоретико-методологічний аналіз сутності та змісту фандрайзингу як інструменту розвитку освітньої організації в умовах автономії. Узагальнено сучасні теоретичні підходи до визначення змісту та сутності дефініцій «фандрайзинг», «фандрайзингова діяльність закладу освіти». З’ясовано основні категорії фандрайзингу та його особливості в контексті діяльності закладу освіти. Визначено, що фандрайзингова діяльність закладу освіти виступає дієвим механізмом щодо реалізації програми розвитку, творчих здібностей і знань учасників освітнього процесу, місії закладу загальної середньої освіти через забезпечення необхідними ресурсами для здійснення освітніх проєктів. Виокремлено проблемні питання щодо управління фандрайзинговою кампанією. Аналізується суб’єктність, завдання, принципи та особливості здійснення фандрайзингу. Розкривається етапність реалізації фандрайзингової діяльності. Систематизується зміст основних компонентів та інструментів освітнього фандрайзингу. Обґрунтовується необхідність використання стратегічного управління під час застосування фандрайзингової діяльності закладами загальної середньої освіти. Охарактеризовано зміст сучасних принципів та методів реалізації соціального фандрайзингу з метою розв’язання проблем ресурсного забезпечення закладу освіти. З’ясовано, завдання, етапи створення моделі фандрайзингу та етапи його планування, основі джерела фінансування фандрайзингової діяльності, існуючі обмеження в наданні ресурсів залежно від джерела фінансування. Наголошено, що успішний освітній фандрайзинг залежить від підтримки громади та громадських організацій.