Деякі перешкоди для інклюзивної освіти в Україні: міждисциплінарний аналіз - НЕЧИТАЙЛО, І.; АЛЕКСАНДРОВ, Ю.; КАЛАМКОВІЧ, М. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2020)
Статтю присвячено освітній інклюзії. Підкреслюється, що освітня інклюзія є невід’ємною частиною європейських освітніх систем, оскільки забезпечує всім людям, незалежно від їх фізичних, інтелектуальних, соціальних, мовних та інших особливостей, рівні можливості для навчання у звичайних (неспеціалізованих) школах, а також університетах. У статті здійснюється міждисциплінарний (на перетині соціології, психології та педагогіки) аналіз бар’єрів інклюзивної освіти, які існують у сучасному українському суспільстві. Описуються інституційні, архітектурні, технологічні та поведінкові бар’єри. Представлені результати емпіричного дослідження, проведеного авторами з використанням методу глибинного інтерв’ю. Робиться висновок про те, що найбільш вираженими та важкими для подолання є поведінкові бар’єри освітньої інклюзії.