Система оцінювання в університетах та університетських коледжах Швеції - ЦЮК, О.А. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2020)
У статті проаналізовано особливості системи оцінювання у ЗВО Швеції. Охарактеризовано специфіку оцінювання якості у закладах вищої освіти Лунд та Гетеборг, Швеція. Шведські університети та університетські коледжі є надзвичайно конкурентоздатними, що пояснюється досягнутим рівнем якості навчання. ЗВО характеризуються відповідністю вимогам часу, динамізмом, гнучкістю у прийнятті необхідних освітніх рішень. У вищій освіті країни існують відкриті, демократичні стосунки між студентами і викладачами, в яких цінується особиста ініціатива та творче мислення. Автором зазначено, що держава визначає структуру системи вищої освіти, регламентує види ступенів, які присвоюються тим, хто навчається, здійснює контроль за якістю освіти. Звичайним навантаженням є 30 кредитів (ЄКТС) засеместр або 60 кредитів за навчальний рік. Визначено можливості імплементації досвіду ЗВО Швеції у вітчизняну систему вищої освіти.