Історичний та інноваційний досвід в системі освіти і практики художника-гримера - ДИХНИЧ , Л.П.; ШАРКІНА, А.Г. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2020)
У статті висвітлено творчий досвід видатних майстрів художнього гриму XX – початку XXІ ст., які визначали та визначають провідні тенденції даної галузі. На прикладі діяльності засновника косметичної компанії «Max Factor» польсько-американського бізнесмена Макса Фактора протягом 1904 – 1937рр., засновниці марки з виробництва косметики і молодіжного одягу Biba у Великий Британії – Барбари Хуланікі протягом 1964 – 1976 рр., – проаналізовано тенденції у гримерній справі XX століття. До огляду залучено аналіз гриму видатних актрис тих часів – Марлен Дитрих та Анжеліки Хьюстон. На прикладі діяльності українського стиліста-візажиста Слави Чайки визначено основні тенденції, характерні для сучасних гримерних практик, увагу акцентовано на порівняльних характеристиках у професійних підходах європейських та українських художників гриму. Проведений аналіз сприяє застосуванню актуальних прийомів з історичного та сучасного досвіду у практиці фахівців з художнього гриму, які мають володіти фундаментальними знаннями та уміннями, сучасними матеріалами та інноваційними технологіями, що забезпечать компетентний підхід у роботі в fashion- и beauty-індустрії, на телебаченні, в рекламі.