Концепція системи адаптивного навчання в сучасних умовах - П’ЯТНИЦЯ-ГОРПИНЧЕНКО, Н.К. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2022)
Обґрунтування: В останні роки відбуваються значні зміни в підходах до реалізації освітнього процесу відповідно до міжнародних стандартів. При цьому акцент робиться не тільки на отримання відповідних знань учасниками навчального процесу, а й відповідних компетентностей, які б вони могли успішно реалізувати у своїй практичній діяльності. Урахування індивідуальних особливостей студентів та їх оточуючого середовища, що призване як найоптимальніше організувати освітній процес викладено в концепції адаптивного навчання. Мета: Визначення концепції «адаптивного навчання», його складових та особливостей освітнього процесу. Матеріали та методи: Проведено аналітичний огляд опубликованих наукових робіт за темою, що розглядається. Результати та обговорення: Зважаючи на складні умови опанування знань (війна з російським агресором, пандемія COVID-19, складні економічні умови), реалізація системи адаптивного навчання набуває особливої актуальності. Адаптація навчання до сучасних умов, забезпечення його інноваційності та продуктивності, адекватний контроль результатів з забезпеченням персоналізованого підходу до кожного здобувача освіти – основні виклики для сучасної освіти. Висновки: Система адаптивного навчання спрямована на оволодіння студентами новими знаннями, навичками, умінням систематизувати та узагальнювати отриману інформацію з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. При цьому акцент ставиться на можливості системи адаптивного навчання змоделювати індивідуальну навчальну траєкторію з урахуванням багатьох внутрішніх і зовнішніх факторів - рівень знань, умови навчання, здібності, індивідуальні психологічні особливості особистості здобувача освіти тощо.