Кваліметрична модель економічної компетентності майбутніх фахівців неекономічних спеціальностей - АННЄНКОВА, І.П.; КУЗНЄЦОВА, Н.В.; НАГОРНА, Н.В. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ)
У статті висвітлено проблему формування економічної компетентності майбутніх фахівців неекономічних спеціальностей. Економічна компетентність фахівців неекономічних спеціальностей розглядається як динамічне системне особистісне утворення, що характеризує рівень оволодіння сукупністю економічних знань, умінь, ціннісних орієнтацій і досвіду їх застосовування на практиці й дозволяє вирішувати задачі життєдіяльності в економічно розвиненому суспільстві зі знанням справи, зиском для себе та користю для інших людей. Визначено, що в ієрархічній структурі професійної компетентності фахівців неекономічних спеціальностей вона є складником ключових компетентностей. Виокремлено її структурні компоненти, а саме: мотиваційний, когнітивний, діяльнісний, особистісний. На підґрунті визначених критеріїв і показників сформованості економічної компетентності фахівців неекономічних спеціальностей розроблено її факторно-критеріальну модель .