Історичні аспекти формування етичної і деонтологічної культури фахівців фармацевтичного профілю - ГОРБАНЬОВ, В.В. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ)
У дослідженні обгрунтовано історичні аспекти моралі та етики, розкрито їх сучасні особливості та принципи; розглянуто історичні аспекти становлення та розвитку фармацевтичної етики і деонтології в різні епохи. Проведено аналіз створення Етичних Кодексів фармацевтів. Досліджено їх основні принципи, а саме: фармацевт відповідає за якість лікарської допомоги; незалежність, чесність і компетентність, провізор повинен дотримуватися закону, дотримуватися високих професійних стандартів і зберігати гідність і честь своєї професії. У результаті дослідження було доведено, що впровадження основних принципів фармацевтичної етики і деонтології, які мають глибоке історичне коріння, у практичну діяльність сучасних фахівців фармацевтичного профілю сприятиме належномувиконанню професійних обов’язків. Комплексний підхід до вирішення морально-етичних проблем сучасної фармації повинен спиратися у тому числі на теоретичний та практичний досвід попередніх історичних епох.