Ефективність діяльності Центру кар’єри як соціального феномену - ЩЕРБИНА, В.В.; КОТОВАA.С. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ)
У статті розглянуто показники та передумови ефективності діяльності центру кар’єри. Конкурентоспроможність випускників певної спеціальності освіти є значущим показником репутації закладу вищої освіти на ринку праці. Для досягнення цілей центрів кар’єри необхідно вирішити наступні завдання: створення передумов для професійної консультації, моделювання інформаційної мотивації студентів, організація навчально-професійної діяльності, проведення моніторингових досліджень, практична підготовка майбутніх випускниківзакладу вищої освіти. Визначено, що невід’ємною частиною діяльності центрів кар’єри, як сучасного соціального феномену є соціально-педагогічний та соціально-психологічний супровід студентів. В рамках соціально-педагогічного супроводу студентів досягається успішна адаптація, на основі рекомендації психолога та/або соціального працівника центру кар’єри для викладацького складу, щодо вдосконалення організації освітнього процесу. В результаті психолого-педагогічної взаємодії змінюється характер освітніх взаємин між студентом та викладачем. В той час, як соціально-психологічний супровід – це не тільки опосередкована, але й пряма взаємодія модератора роботи центру кар’єри зі студентами. Одним з напрямів соціально-психологічного супроводу студентів є розвиток у них адаптаційного потенціалу, і на цій основі здійснюється оптимізація процесу адаптації студентів до умов навчання в закладах вищої освіти, формуються довготривалі та далекоглядні мотивації щодо самореалізації особистості як якісного фахівця та конкурентоспроможного професіонала.