Проблема якісної освіти в умовах інклюзії дітей з порушенням зору - ТЕРНАВСЬКА, Т.А.; ВОЛЄГОВА , Н.О. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ)
У статті досліджено проблему якості освіти в умовах інклюзії дітей з порушенням зору в соціальному середовищі сучасної дошкільної освіти. Проаналізовано доцільність використання для дітей із психофізичними порушеннями термін «діти з особливими потребами», який стосується різних нозологій та порушень різного ступеня ураження, таких як інвалідності у важкій формі, так і середнього ступеня тяжкості. Водночас виокремлено те, що практична реалізація ідей інклюзивної освіти дітей з обмеженими можливостями здоров’я (зокрема сліпих та слабозорих) в Україні, та й у багатьох інших країнах світу породжує багато суперечностей, що пов’язано з не завжди повним і точним розумінням поняття «якісна освіта». Зазначено, що головними напрямами реалізації освітнього процесу в умовах інклюзії дитини з вадами зору в середовищі сучасної якісної дошкільної освіти варто вважати: відповідне нормативно-правове підґрунтя, яке регулює питання інклюзивного навчання в Україні; співпраця закладу дошкільної освіти з інклюзивно-ресурсним центром; створення інклюзивного середовища в закладі дошкільної освіти.