Психологічні особливості інгібіції як фактора психологічного насилля в освітньому середовищі - КУРІЦИНА, А.В.; ОВЕРЧУК, В.А. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2020)
Стаття присвячена вивченню однієї з нагальних проблем сьогодення – психологічній безпеці освітнього середовища у закладах вищої освіти під час взаємодії його учасників, одним із показників якої є захищеність від психологічного насильства у взаємодії викладач-студент. У статті зазначено, що основною загрозою в міжособистісній взаємодії в освітньому середовищі є можливість отримання психологічної травми, у результаті якої відбувається нанесення шкоди позитивному розвитку молодої людини та її психічному здоров’ю. Однак, в науковій літературі недостатньо вивченні проблеми психологічної безпеки студентів у ВЗО. На думку авторів, це не свідчить про відсутність проблем такого роду, а лише про їх неактуальність у академічному середовищі та знецінення психологічної безпеки здобувачів освітніх послуг. Проаналізовані основні характеристики та найбільш поширені причини порушення психологічної безпеки у закладах вищої освіти, розглянуті поняття психологічного насилля, емоційного аб’юзу, як форм жорстокого поводження зі здобувачами освітніх послуг. Розглянуто наслідки психологічного насилля у вигляді стресу, соціальної самоізоляції, тривалої депресії та тривожності у жертв аб’юзу. Описані штучні прийоми, які використовує викладач-інгібітор для здобуття авторитету й престижу, від яких часто страждають здобувачі освітніх послуг. Зазначено, що проблема насильства в різних його проявах, і аб’юз у тому числі, пов’язана з легітимізацією агресії в суспільстві, а зниження ризиків формування та прояви даних феноменів – є загальнодержавним завданням