Теоретичні основи та аналіз проблеми успішного професійного становлення майбутніх практичних психологів у закладах вищої освіти - СИНИШИНАВ.M. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2020)
У статті обґрунтовано актуальність і перспективи вивчення проблеми професійного становлення майбутніх практичних психологів у закладах вищої освіти. Показано, що професійне становлення – це значна частина онтогенезу особистості, який охоплює період від початку формування професійних намірів до завершення професійної діяльності. Отримані дані свідчать, що професійне становлення особистості відбувається протягом усього професійного життя і не обмежується лише одним або декількома періодами. Узагальнено погляди науковців на проблему професійного становлення. Як результат теоретичного вивчення проблеми запропоновано стадіальну структуру професійного становлення майбутніх практичних психологів. Весь процес професійного становлення передбачає проходження майбутніми практичними психологами 5-ти етапів: довузівська підготовки; оптація; професійна підготовка; оволодіння професійною діяльністю (первинна та вторинна професіоналізація); майстерність. Показано, що на кожному з етапів відбувається зміна провідних механізмів детермінації професійної діяльності практичних психологів, змінюється система новоутворень у структурі особистості, її цінностей і цілей.