Аксіологічний вимір модернізації сучасного українця: раціоналізація дискурсу - АЛЄКСЄЄВА, К.І. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2020)
У статті пропонується філософська аналіза аксіологічного виміру модернізації сучасної людини шляхом раціоналізації дискурсивних практик. На основі трансцендентальнофеноменологічної методології Макса Шелера визначено, що цінності – це своєрідне практичне апріорі, що постійно супроводжує наші дії. Евристичний потенціал ціннісної раціональності у соціальному прогнозуванні розгортається не лише на глобальному рівні, але й локально, на рівні окремих держав. Онтологічний і гносеологічний статус цінностей є необхідною передумовою для емпіричних досліджень міжціннісного досвіду особистості. Виявлення умов можливості ціннісної мінливості є маркером суспільної еволюції. В контексті феноменологічної аксіології сучасна «індустріальна» мораль є ресентиментною, оскільки плекає «морального пролетаря», який перебуває в тенетах убогої агресивності. Як наслідок, цінності вищого порядку підпорядковуються цінностям нижчого порядку. Відбувається своєрідне «забуття життя», наслідком чого у ХХІ сторіччі існує загроза екзистенційних ризиків, що можуть призвести не так до нашого фізичного вимирання, як радше підважити потенціал раціональності транзитних суспільств.