Метаморфози світогляду у горизонті життєвого циклу системи індустріальної освіти - ЗІНКЕВИЧ, В.І. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2020)
На основі цивілізаційного підходу аналізується динаміка зміни панівного світогляду у парадигмі життєвого циклу системи індустріальної освіти і оцінюється її стан і вплив на етап зародження системи освіти ХХІ ст.; доводиться, що антропоцентризм, гуманізм, мілітаризм, нарешті, цинізм і нігілізм мають поступово перерости у екогуманізм, що примирить людину з природою і іншими людьми у нових формах буття планетарного співтовариства.