Розвиток навичок самостійної роботи для покращення якості дистанційного навчання - МАКАРЕНКО, Н.М. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2022)
У статті окреслено основні проблеми довготривалого дистанційного навчання: неготовність фахівців до максимально ефективного застосування всіх технічних можливостей освітніх Інтернет-платформ; несформованість у студентів навичок самостійної роботи; низька мотивація до навчання у дистанційному форматі. Викладено основні напрямки роботи щодо розвитку навичок самостійної роботи: когнітивних (робота зі значним обсягом інформації, виділення основного, елокація, конспектування, узагальнення матеріалу); метакогнітивних (цілепокладання, планування, представлення інформації) та підвищення мотивації до саморозвитку. Представлено результати опитування викладачів вищих навчальних закладів, вчителів шкіл щодо усвідомлення основних складових самостійної роботи, форм та методів розвитку навичок. Виділено першочергову причину зниження мотивації: нецікавість, застарілість, неактуальність, надмірну «класичність» матеріалу, що вивчається. Систематизовано компоненти успішного дистанційного навчання. Подано пропозиції інтерактивних форм роботи з розвитку навичок самостійної роботи: використання можливостей соціальних мереж, гейміфікація, різноманітні ігри, змагальність у груповій роботі. Доведено можливість підвищення ефективності дистанційного навчання завдяки формуванню навичок самостійної роботи.