Рефлексивно-рольова ідентичність як індикатор та регуляторний засіб у навчальній взаємодії - ГАПОНЕНКО, Л.О. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2022)
Актуальність публікації визначається сучасними світовими тенденціями практичного запиту на ефективні, науково обґрунтовані новітні методи та технології освіти, а також на інновації у сфері удосконалення організації освітнього процесу. Розвиток сучасної освіти як сфери послуг чи як ключової ланки науково-технічної та інноваційної політики держави – ці різноспрямовані, на перший погляд, тенденції характеризують сучасний стан освіти в Україні і світі загалом. Що ж визначає та впливає на вибір однієї з цих тенденцій? Де посеред них основний суб’єкт освітнього процесу – сам студент, здобувач освіти? Досліджуватимемо феномен рефлексивно-рольової ідентичності здобувача освіти, як індикатора та засобу регулювання у сучасному освітньому процесі. Мета статті полягає у висвітлені нормованої та деструктивної рефлексивно-рольової ідентичності здобувачів з фізичними та сенсорними обмеженнями.