Готовність майбутніх учителів до реалізації особистісно зорієнтованого та синергетичного підходів в умовах інклюзивного інформаційного освітнього середовища початкової школи - ЧУПАХІНА, С.В. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2019)
У статті проаналізовано сучасні підходи підготовки вчителя початкових класів до діяльності в інклюзивному освітньому середовищі з урахуванням концепції особистісно зорієнтованого навчання. Обгрунтовано, що методологічна основа сучасної парадигми освіти надзвичайно широка (гуманістична педагогіка, компетентнісний, діяльнісний підходи тощо), однак перехід від навчання, що має здебільшого інформаційний характер, спрямованого на виконавську діяльність, до формування особистості, яка вміє орієнтуватися та приймати обґрунтовані рішення в умовах сучасного інформаційного середовища, володіє прийомами творчої діяльності, здатної не лише засвоювати теоретичні знання, а й генерувати нові ідеї, вимагає максимальної реалізації особистісно зорієнтованого та синергетичного підходів. Мета дослідження полягає в аналізі основних аспектів професійної підготовки вчителів початкових класів до реалізації особистісно зорієнтованого і синергетичного підходів, обгрунтування відповідних методичних аспектів. Індивідуально зорієнтований підхід є базовим в реалізації принципів особистісно зорієнтованого навчання, синергетичний підхід – розглядається як необхідний для інтеграції різнорідних складових системи підготовки, інтенсифікації процесів самоосвіти (самонавчання, самовиховання і саморозвитку) викладачів і здобувачів, розширення та узагальнення досягнень особистісно зорієнтованого підходу. Доведено, що система підготовки майбутніх учителів початкових класів, яка відповідає сучасним вимогам, забезпечується варіативністю освітнього процесу, можливістю вибору способів і шляхів отримання освіти, шляхів особистісного зростання, створення умови до самоосвіти. Окрім того, удосконалення та зміна програм відповідно до розвитку науки, процесу інформатизації, професійних інтересів вчителів сприяють інтенсифікації самоосвіти та саморозвитку особистості майбутніх учителів, що є основою реалізації синергетичного підходу в освіті.