Формування сучасного героїчного епосу й міфу як спосіб допомогти учням пережити колективну травму війни - СЕНЬОВСЬКА , Н.Л.; НЕСТАЙКО, I.M. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2022)
У статті аналізуються особливості колективної травми сучасної війни в українському соціумі. Визначено перспективи подолання колективної травми війни в контексті патріотичного виховання учнів. Виокремлено форми ритуалізації: через різні види мистецтва, колективні заходи, присвячені травматичним подіям, міжнародне визнання. Описано перспективний варіант реалізації механізму сублімації – формування сучасного героїчного епосу та міфу. Запропоновано ключові теми: російсько-українська війна – це боротьба Зла з Добром; діяння героїв, їхні подвиги, любов і суперсила.