Формування професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх фахівців технічних вишів під час вивчення дисциплін гуманітарного циклу - ЛИСАК, Л.К.; ГРИГОР’ЄВА, В.А.; ЛИСАК, T.K. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2022)
У статті проаналізовано та узагальнено сучасні підходи до формування професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх будівельників під час вивчення гуманітарних дисциплін у закладі вищої технічної освіти (на прикладі Донбаської національної академії будівництва і архітектури). Обґрунтовано сутність понять «цінність», «ціннісні орієнтації», «професійно-ціннісні орієнтації»; уточнено зміст поняття «професійно-ціннісні орієнтації майбутніх фахівців»; окреслено методи і форми навчально-виховного процесу, які забезпечують формування професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх фахівців будівельних спеціальностей. Наголошено на тому, що вивчення гуманітарних дисциплін у контексті формування професійних ціннісних орієнтацій у майбутніх фахівців має проходити з урахуванням трьох педагогічних умов: аксіологічний підхід, система педагогічних технологій (імітаційні методи навчання, електронні освітні ресурси, когнітивна технологія), позааудиторна робота.