Теоретичні аспекти виникнення педагогічної занедбаності вихованців спеціального закладу - КОСЕНКО, В.Д.; ДЯЧЕНКО, Л.О.; ПАНЧЕНКО, В.О. (ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ, 2020)
У статті представлено теоретичні аспекти виникнення педагогічної занедбаності вихованців спеціального закладу. Приділено увагу стадіям розвитку педагогічної занедбаності, які зумовлені різними факторами відповідно до певної вікової категорії; причинам посилення з віком і психологічним станом дитини, завдяки зовнішньому та внутрішньому соціальному середовищу. Проведено аналіз теоретичних понять, напрямків вирішення проблеми педагогічної запущеності з практичними рекомендаціями. Визначено необхідність практичного підтвердження ефективності соціально-педагогічної та профілактичної допомогти позбавитись статусу «педагогічно занедбаний». Для запобігання виникнення педагогічної занедбаності вихованців спеціального закладу у процесі організації ефективної роботи необхідне створення певної цілісної системи профілактичних заходів: створення комплексних груп спеціалістів; створення виховного середовища; створення груп підтримки зі спеціалістів різного профілю; організація підготовки спеціалістів, здатнихздійснювати професійну психологічну, соціальну, медичну допомогу і займатися виховною роботою з дітьми групи ризику та їхніми родинами; організація ефективного вільного; інформаційно-просвітницька діяльність.